8 tips voor het kiezen van duurzame stoelen

We zien steeds meer klanten in de winkel waarbij duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst staat. En dat is goed nieuws! Ben je op zoek naar nieuwe stoelen, maar wil je de impact op het milieu graag zoveel mogelijk beperken? Wij geven 8 tips voor het maken van een duurzame en bewuste keuze.

Waarom duurzamere stoelen kopen?

Klimaatverandering is een hot topic. Steeds meer mensen zijn bewuster van hun impact op het milieu en doen er alles aan om dit te minimaliseren. Dit betekent niet dat je inlevert op comfort, maar je probeert zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken. Ook als het om nieuwe stoelen gaat! Gelukkig focussen steeds meer merken zich op duurzaamheid. Daarbij wordt gekeken naar materialen, maar ook naar het productieproces.

Handgeweven zitting van de Wishbone Chair

Tip 1: Kies voor verantwoorde materialen

Als je aan de slag gaat met een duurzaam interieur, is het goed om na te denken over de materialen die je koopt. Vooral producten van natuurlijke of gerecyclede materialen zijn een bewuste keus. Denk bij natuurlijke materialen aan biologisch katoen, duurzaam hout, bamboe of rotan.

Steeds meer stoelen zijn gemaakt van gerecyclede materialen, zoals glas, plastic (flessen), hout van oude gebouwen of resterende stoffen. Zo zijn de HAY About a Chair Eco Collection en Audo Copenhagen Co Chair Plastic gemaakt van gerecycled kunststof en in de Muuto Fiber zit 25% houtvezels verwerkt. Mooie duurzame ontwikkelingen!

Wat stoffen betreft is de stof 'Oceanic', die onder andere Normann Copenhagen en Infiniti gebruiken, een goede keuze. Deze is gemaakt van gerecycled plastic uit oceanen met het doel vervuiling van de zee te bestrijden.

Tip 2: Bekijk het keurmerk van het materiaal

Ga je voor een houten stoel? Let er dan op dat het materiaal een speciaal certificaat (FSC, PEFC of FLEGT) heeft, die garandeert dat het hout uit verantwoord beheerde bossen afkomstig is. Voor iedere boom die men kapt, wordt een nieuwe geplant. De werknemers krijgen een eerlijke vergoeding voor hun werk. Ook hout dat lokaal groeit en verwerkt wordt, vraagt minder energie en transport.

Wat stof betreft kun je letten op biologisch katoen en linnen met het GOTS keurmerk. In dat geval weet je zeker dat er geen chemicaliën of pesticiden gebruikt zijn bij de verwerking en dat de arbeiders eerlijk worden betaald.

FSC-gecertificeerd hout van Carl Hansen & Søn

Audo Copenhagen Co Chair van gerecycled plastic

Tip 3: Let op de afwerking van de stoel

Hout is van zichzelf een sterk materiaal dat jarenlang meegaat. Bij meubels wordt het hout vaak bewerkt met olie of lak, zodat het minder snel slijt. Wil je een betere keuze maken? Let er dan op dat het meubelstuk niet is afgewerkt met chemicaliën, maar bijvoorbeeld met lak op waterbasis of andere natuurlijke producten. Muuto gebruikt alleen lakken en beitsen op waterbasis en de HAY About a Chair serie is ook behandeld met lak op waterbasis.

Tip 4: Verdiep je in het productieproces

Steeds meer merken zijn transparant over waar, wie en hoe producten geproduceerd zijn. Dit kun je onder andere teruglezen in een zogenoemde ‘sustainability manifesto’ die veel merken publiceren. Ze focussen op een duurzame en verantwoorde productie en zorgen voor menswaardige arbeidsomstandigheden voor alle werknemers.

Zo produceert het Belgische merk Mobitec alleen op bestelling en worden de stoelen geproduceerd in Polen. Ook het Deense familiebedrijf Carl Hansen & Søn produceert nog altijd lokaal in Kopenhagen. Daarbij worden veel stoelen nog met de hand gemaakt, echt vakmanschap dus. Ook HAY, Muuto, Audo Copenhagen en &Tradition verduurzamen hun collecties.

Ontwerpproces van de Muuto Loft stoel

Tip 5: Ga voor kwaliteit

Veel designmerken streven naar de hoogste kwaliteit; ze ontwerpen met het doel dat de meubels lang meegaan. De stoelen worden vaak uitgebreid getest op stevigheid, veiligheid en levensduur. Je betaalt meer voor kwaliteitsproducten, maar ze gaan simpelweg ook langer mee. In the end besteed je dus evenveel of zelfs minder.

Tip 6: Kies een tijdloos ontwerp

Kijk bij de keuze voor nieuwe stoelen ook kijken naar de lange termijn. Op een tijdloos ontwerp raak je minder snel uitgekeken. Ga bijvoorbeeld voor rustige tinten die gemakkelijk met elkaar te combineren zijn, zodat de kans groot is dat je jarenlang met je spullen kunt doen. Geef liever iets meer geld uit aan stoelen die je écht mooi vindt en waar je lang van zult genieten. Bij veel Scandinavische designmerken vind je tijdloze stoelen, zoals HAY, Muuto &Tradition.

Tip 7: Onderhoud je nieuwe stoelen

Vaak worden stoelen na een aantal jaren weggegooid omdat ze kapot of vies zijn. Zonde! Wanneer je vanaf het begin goed voor je stoelen zorgt, gaan ze langer mee. Impregneer stoffen stoelen zodat er geen vlekken intrekken en verwijder vlekken op de juiste manier. Er bestaat zelfs een vlekkenservice waarmee je 3 of 5 jaar gegarandeerd bent van vlekvrije stoelen. Lees hier alle tips voor het onderhouden van je stoelen. Is je stoel kapot? Probeer hem te (laten) repareren; dat is een stuk milieuvriendelijker dan het meteen weggooien.

Tip 8: Begin klein

Onthoud dat alle kleine beetjes helpen om jouw voetafdruk te verkleinen. Verduurzaam je interieur stap voor stap; niet alles hoeft in één keer. Door bewuste keuzes te maken geef je ook een signaal af naar jouw omgeving, waarmee je hopelijk meer vrienden en familie inspireert om over onze planeet na te denken als ze nieuwe meubels aanschaffen.

Op deze pagina vind je de mooiste duurzame stoelen; ze zijn gemaakt van duurzame en/of gerecyclede materialen, geproduceerd op een verantwoorde wijze en ze zijn van goede kwaliteit waardoor ze lang meegaan.