Tips voor het onderhouden van stoffen en leren stoelen

Wanneer je dan eindelijk die perfecte stoel met die fijne stof hebt gevonden, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft. Bij HelloChair doen we hard ons best om stoelen te selecteren van de beste kwaliteit. Maar een klein beetje extra aandacht en verzorging zorgt ervoor dat jouw meubelen nog nét wat langer mee gaan. Hieronder vertellen we jou hoe je verschillende soorten stoffen het best verzorgt.

Wol

Wol heeft een zeer goede slijtweerstand, maar is gevoelig voor vlekken. We raden aan om je wollen zitting regelmatig te stofzuigen met een zachte borstel en een lage zuigkracht. Vlek in de stof? Dep deze zo snel en voorzichtig mogelijk met een zachte doek. In de meeste gevallen kun je de vlek vervolgens verwijderen met een licht vochtige doek. Verder heeft wol weinig onderhoud nodig en staat het materiaal bekend om zijn zelfreinigende werking.

Fluweel

Of je het nu fluweel, velours of velvet noemt: het heeft een luxe uitstraling en dit wil je graag zo houden! Is er toch een vlek in je velvet stoel gekomen? Dep de vlek zo snel mogelijk met een absorberende doek. Vervolgens dep je de vlek met een licht vochtige doek en droog na met een (lauwwarme) föhn. Houd zeker 20 cm afstand tot de stof!

Om de stof mooi te houden raden we aan wekelijks vuil van de stof te verwijderen met een stofzuiger (gebruik een zachte borstel) en de stof daarna te borstelen met een speciale fluweelborstel. Zo blijft de stof mooi glanzen! Voor het beste resultaat laat je de stof jaarlijks professioneel reinigen met een stoomapparaat. Op deze manier voorkom je ook dat er een zitspiegel op de zitting ontstaat.

Leer

Leren stoelen zijn erg populair maar gevoelig voor zonlicht en droogte. Zorg er dus voor dat je een leren stoel niet in direct zonlicht of pal naast een radiator plaatst. Behandel leren stoelen jaarlijks met een speciaal onderhoudsmiddel. Voeding is ontzettend belangrijk om het leer glad en soepel te houden. Vlekken trekken namelijk sneller in uitgedroogd leer. Het onderhoud van leren stoelen verschilt per leersoort:

Gesloten (afgedekt) leer
Gesloten leer is eenvoudig in het onderhoud. Mors je eten of drinken op de stoel? Dan verwijder je dit eenvoudig met een droge doek. Om het leer zacht en soepel te houden raden we aan om de stoel jaarlijks te behandelen met een onderhoudsmiddel voor afgedekt leer.

Anilineleer
Dit type leer vraagt iets meer onderhoud dan gesloten leer. Dit leer is door en door geverfd maar heeft geen beschermende laag die de poriën van de stof sluit. Vlek in de stof? Dep deze dan direct met een (badstoffen)doek. Voorkom wrijven! Zo trekt de vlek alleen maar dieper in de stof. Hierna kun je de stof voorzichtig deppen met een licht vochtige (badstoffen)doek. Droog de plek vervolgens voorzichtig met een föhn op de koudste stand. Vetvlekken verdwijnen overigens na verloop van tijd vanzelf weer uit deze leersoort. Ga hier dus niet op boenen of wrijven!

Nubuck of suède leer
Qua onderhoud vraagt nubuck of suède hetzelfde als anilineleer.

Kunstleer

Kunstleer is heel makkelijk in onderhoud. Toch geldt ook voor kunstleer dat je dit materiaal het beste niet vol in de zon of naast de radiator kunt zetten. Een vlek dep je droog met een zachte, katoenen doek. Behandel de stoel jaarlijks met een onderhoudsmiddel voor kunstleer om het zacht en soepel te houden.

Ribstof

Ribstof werd vroeger veel gebruikt voor het maken van broeken en jasjes, de stof is namelijk heel stevig! Tegenwoordig zien we deze stof steeds meer terugkomen in meubels. De stof kan over het algemeen veel hebben en blijft van zichzelf lang mooi.

Mors je per ongeluk koffie, thee of limonade over je stoel? Dep de vlek dan droog met een handdoek. Het is belangrijk dat je niet gaat wrijven, zo druk je de vloeistof dieper in de stof. Na het deppen blaas je de stoel met een (koude) föhn weer droog. Zo komen de haartjes weer omhoog en zie je al snel niets meer van de vlek. Kruimels en stof verwijder je door de stoel wekelijks te stofzuigen met een zachte borstel en een lage zuigkracht.

Bij ribstof is de kans op een zitspiegel aanwezig. Dit houdt in dat de haartjes van de stof platgedrukt worden en je een ‘zitvlak’ op de stoel krijgt. Je kunt dit voorkomen door de stoel af en toe licht vochtig te maken en deze met een koude föhn weer droog te blazen.

Algemene tips

• Pas op met (nieuwe) spijkerbroeken. Spijkerbroeken geven kleur af op lichte stoffen, ook wanneer je broek al meerdere keren is gewassen.

• Ook knopen of andere metalen stukjes op een broek kunnen zorgen voor een beschadiging van stof. Met name grof geweven stoffen zijn gevoelig voor lusvorming.

• Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen om je stoel schoon te maken. Dit tast het materiaal aan.

• Heb je meer eetkamerstoelen dan je dagelijks gebruikt? Wissel je stoelen dan regelmatig om. Zo worden ze allemaal even vaak gebruikt.

iProteqt vlekkenservice

Wil je zeker zijn van een goede bescherming van je stoffen stoelen? Behandel je stoelen dan met iProteqt. Deze vlekkenservice biedt 3 tot 5 jaar bescherming tegen alle soorten vlekken. Ontstaat er in die tijd toch een vlek in je stoel? Dan komt er een expert bij je langs om deze uit de stoel te verwijderen. Meer weten over deze vlekken- en constructieservice? Lees dan hier verder.