Stoelenadvies: wat is het verschil tussen alle houtsoorten?

Veel klanten vallen bij HelloChair voor een stoel met houten poten. En dat is niet zo gek: hout past in heel veel interieurs en geeft een warme uitstraling! Maar wat zijn de verschillen tussen alle soorten hout en hoe zit het met de afwerking? Wij helpen je!

Eikenhout

Eikenhout is een veel gebruikte en één van de meeste bekende houtsoorten in ons land. Het is een harde houtsoort en daardoor erg geschikt voor het maken van meubels. Het mooie van eikenhout is dat de houtnerven goed zichtbaar blijven, zelfs wanneer het hout is afgewerkt met een lak of olie. Hierdoor behoudt het eikenhouten meubel zijn natuurlijke karakter. Het hout is makkelijk te bewerken en is daardoor eenvoudig te kleuren naar bijvoorbeeld zwart of wit. Daarnaast kan het hout prima tegen een stootje.

+ Duurzame houtsoort, erg hard
+ Houtnerven zijn goed zichtbaar voor een natuurlijke look
- Vanwege schaarste is het hout duurder in aanschaf

De eikenhouten stoelen en tafels bij HelloChair zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Lees hieronder meer over de verschillende soorten afwerkingen.

Notenhout

Notenhout is een zachte houtsoort en eenvoudig te bewerken. Het hout staat bekend om zijn rechte houtnerf en vaak donkere kleur. Hierdoor hebben notenhouten meubels vaak een prachtige, luxe uitstraling. Het meeste notenhout komt uit het oosten van Amerika, en wordt vaak walnotenhout of black walnut genoemd. Door de schaarste van het hout ligt de prijs gemiddeld wat hoger. Daarnaast is het hout wat zachter, hierdoor is het gevoelig voor deukjes en krassen. Maar die prachtig donkere kleur maakt je stoel uniek!

+ Luxe uitstraling door de prachtig donkere kleur
- Zachte houtsoort, gevoelig voor deukjes
- Prijzig door schaarste van het hout

Beukenhout

Beukenhout komt veel voor in Nederland. Het is een goedkopere houtsoort en is erg hard. Daarnaast splintert het nauwelijks waardoor het makkelijk te bewerken is. Het hout heeft een lichte kleur en kan soms een lichtrode gloed hebben. De nerf van beukenhout is gelijkmatig waardoor een meubel van beukenhout een rustige uitstraling heeft. Het voordeel van beukenhout is dat het makkelijk te bewerken is met een beits of lak. Hierdoor heb je vaak ook de mogelijkheid om voor een stoel in een kleur te kiezen.

+ Zeer sterke houtsoort
+ Goedkoper in aanschaf
- Gevoelig voor verkleuring

Wat is het verschil tussen alle houtafwerkingen?

Gezeept hout
Bij een gezeept houten meubel wordt een speciale houtzeep in de nerven van het hout gewreven. Het hout krijgt hierdoor een wat lichtere kleur. Hoe meer zeep, hoe lichter het hout. De zeep trekt in de poriën van het hout waardoor het (gedeeltelijk) beschermd is tegen vlekken. Omdat het geen beschermlaag over het hout legt, blijft het hout gevoelig voor vlekken. Het grote voordeel van zepen is dat het hout zo dicht mogelijk bij de onbewerkte houtvorm blijft. We raden aan om gezeept hout twee keer per jaar opnieuw te zepen.

Gebeitst hout
Bij het beitsen van hout blijven de naden en nerven van het hout mooi zichtbaar. De beits trekt namelijk (gedeeltelijk) in het hout. Hierdoor worden je meubels beschermd tegen vlekken. Daarnaast kan een beits ook in verschillende kleuren worden aangebracht waardoor je het hout bijvoorbeeld lichter of donkerder maakt. Bij veel Scandinavische merken wordt voor gebeitst de term 'stained' gebruikt.

Geolied hout
Ook bij het oliën van hout blijf je de natuurlijke nerven en lijnen in het hout zien. De olie trekt in het hout en krijgt daardoor een beschermende laag. Ook voorkomt de olie uitdroging van het hout. Omdat de olie in de houtnerven trekt blijft het wel gevoelig voor vlekken. Goed onderhoud is dus wel belangrijk bij een meubel met olie. Een houten meubel dat behandeld is met olie krijgt een wat donkerende kleur.  

Gelakt hout
Een laklaag brengt een harde, beschermende laag aan op het hout. Daardoor wordt het hout helemaal afgesloten en is de kans op vlekken erg klein. Bij veel merken heb je de keuze uit verschillende soorten lak: een matte lak of glanzende lak, vaak in verschillende kleuren. Het is maar net wat bij jouw interieur past. Veel merken (zoals HAY en MENU) zijn inmiddels overgestapt op een lak op waterbasis, een duurzamere keuze!

Wat is houtfineer?

Houtfineer: je komt het vaak tegen, maar wat is het precies? Houtfineer is een dun laagje hout, gelijmd op bijvoorbeeld MDF. Het fineer is echt hout waardoor je dus wel die prachtige, natuurlijke uitstraling hebt. Meestal wordt gebruik gemaakt van houtfineer bij de wat duurdere houtsoorten zoals eiken- en notenhout. Omdat je maar een dun laagje hout nodig hebt, blijft je stoel een stuk goedkoper. Daarnaast heeft houtfineer geen diepe noesten en gaten. Dus als je noesten in het hout niet mooi vindt, kun je het beste voor houtfineer kiezen.

Houtfineer gaat niet 'werken' (scheuren, krimpen, uitzetten) waardoor het veel gebruikt wordt bij het maken van bijvoorbeeld kasten en tafels.

+ Houtfineer is een stuk goedkoper dan massief hout
+ Houtfineer gaat niet 'werken'
- Massief hout is een stuk steviger

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over de verschillende houtsoorten? Bel dan gerust naar 0345-228740 of mail naar klantenservice@hellochair.nl. Ook ben je altijd welkom in de HelloChair winkel in Culemborg. We helpen je graag!