Tuinstoel materialen: wat zijn de voor- en nadelen?

Een belangrijk aandachtspunt bij de zoektocht naar nieuwe tuinstoelen is het materiaal. Van kunststof en aluminium tot staal: de keuze is enorm. Daarom zetten wij hieronder alle verschillende materialen voor jou op een rij met de voordelen en nadelen.

Kunststof

Tuinstoelen van kunststof zijn van goede kwaliteit en gaan lang mee. De tuinstoelen worden gemaakt van polypropyleen. Dit is een kunststof materiaal dat door verhitting zacht en vloeibaar wordt en daardoor is het mogelijk om het tuinstoel materiaal om te gieten in de vorm van een stoel. Het kan geen kwaad om de kunststof tuinstoelen op zijn tijd eens te poetsen met een emmertje water en natuurlijke zeep. Zo zijn de tuinstoelen weer als nieuw!

Voordelen van kunststof tuinstoelen:
+ Sterk materiaal; gaan vaak lang mee
+ Licht in gewicht; makkelijk te verplaatsen
+ Onderhoudsvriendelijk

Nadelen van kunststof tuinstoelen:
- In de winter is het raadzaam de stoelen op te bergen
- Kunststof kan verkleuren door invloeden van de zon

Staal

Tuinstoelen van staal zijn over het algemeen een stuk zwaarder. Hierdoor zijn ze robuust en staan ze stevig in je tuin, maar soms wat lastiger te verplaatsen. Er zijn verschillende soorten staal. Het meest voorkomende is roestvrij staal; het materiaal zal dan niet roesten. Wanneer een tuinstoel niet van roestvrij staal is, let er dan op dat er een beschermlaag over de stoel zit. Dit is belangrijk, anders laat de tuinstoel corrosie toe.

Voordelen van stalen tuinstoelen:
+ Robuust en vaak van goede kwaliteit
+ Onderhoudsarm
+ Moderne en stijlvolle uitstraling
+ Hogere prijsklasse

Nadelen van stalen tuinstoelen:
- De kans op roest is iets groter als het geen RVS is
- Zwaar van gewicht; iets lastiger te verplaatsen

Aluminium

Veel tuinstoelen zijn tegenwoordig gemaakt van aluminium. En dat is niet zomaar! Aluminium heeft een lage dichtheid, waardoor het licht is in gewicht en erg sterk als tuinstoel materiaal. Het biedt weerstand tegen alle weersomstandigheden, zoals regen, UV-straling en vorst. Daarnaast is aluminium recyclebaar, een stuk milieubewuster dus. Aluminium wordt vaak gepoedercoat, waardoor je kunt kiezen uit verschillende kleuren.

Voordelen van aluminium tuinstoelen:
+ Sterk
+ Weerbestendig (roest niet)
+ Licht in gewicht; makkelijk te verplaatsen
+ Onderhoudsvrij en eenvoudig te reinigen
+ Meestal goedkopere prijsklasse

Nadelen van aluminium tuinstoelen:
- De stoelen kunnen verschuiven bij harde wind of storm, doordat ze vaak niet zo zwaar zijn.
- Kan heet worden in de zon

Teakhout

Teakhout heeft een natuurlijke en warme uitstraling en is een duurzaam materiaal. Het is een houtsoort die langzaam groeit, waardoor het een fijne houtstructuur heeft. Daarnaast is teakhout vettig en geschikt voor het Nederlandse klimaat. Als je wilt dat teakhout de natuurlijke kleur behoudt, dien je de schone tuinmeubels te behandelen met een speciale teakolie. Ook een jaarlijkse schoonmaakbeurt kan geen kwaad.

Voordelen van teakhouten tuinstoelen:
+ Sterk materiaal
+ Duurzaam
+ Mooie natuurlijke uitstraling

Nadelen van teakhouten tuinstoelen:
- Onbehandeld teakhout gaat verweren
- Vergt onderhoud
- Zwaarder materiaal, dus lastiger te verplaatsen

Touw

Tuinstoelen van touw; dat is een blijvende trend voor in jouw tuin. Dit touw is speciaal gemaakt voor buitengebruik. Deze tuinstoelen van touw gaan jarenlang mee en zijn makkelijk in onderhoud. De tuinstoelen zitten heerlijk en hebben een prachtige tijdloze uitstraling, waardoor de tuinstoelen erg lang meegaan.

Voordelen van tuinstoelen van hout:
+ Unieke uitstraling
+ Touw is kleurvast
+ Lange levensduur
+ Licht van gewicht

Nadelen van tuinstoelen van hout:
- Je moet het iets vaker schoonmaken
- Om de tuinstoelen het mooiste te houden, kun je hem het beste onder een afdakje of binnen neerzetten

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over de verschillende tuinstoel materialen? Bel dan gerust naar 0345-228740 of mail naar klantenservice@hellochair.nl. Ook ben je altijd welkom in de HelloChair winkels om diverse tuinstoelen te bekijken en te proberen. We helpen je graag!